SEO, “Search Engine Optimisation” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Türkçe’si “Arama Motoru Optimizasyonu” dur. Arama motorlarının sonuçlarında üst sıralarda yer almak için yapılması gerek işleri ifade eder.
Daha önce yine bloğumuzda nispeten daha kapsamı az olarak "Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?" yayınlamıştık. Bu yazımızda ise, hem biraz daha geniş biçimde hem de bir kaç yazı dizisinin ilk giriş yazısı olacak çok daha teknik bir şekilde konuyu anlatmaya çalışacağız.
Arama motorlarının sonuçlarına müdahale etmek, elbetteki mümkün değildir ancak SEO kavramını, arama motorlarının sonuçlarına müdahale etmek olarak değerlendirmek doğru olmaz. Her arama motoru (Google, Yandex, Baidu gibi...) kendine has bir algoritmaya sahiptir. Ortak noktaları olsada, inceledikleri yüzlerce kritere verdikleri puanlama farklı olduğundan, sıralamalar da her arama motorunda farklı çıkacaktır. Özetle, SEO ile arama motorlarına müdahale edemeyiz ancak web sitemizde arama motorlarının dikkat ettiği noktaları geliştirerek üst sıralara tırmanabilir miyiz?
Arama motorlarının algoritmaları elbette gizlidir. Ancak arama motorları hangi noktalara dikkat ettiğini, web sitelerinin ne tip düzenlemeler yapması gerektiğini herkese açık biçimde yayınlar. Burada bahsettiğimiz yüzden fazla başlık var. Bu başlıklar içerisinde elbette açıklanmayanlar da vardır. Ayrıca bu yüzden fazla başlığın ne tip bir çarpanla etki ettiği konusu, yani algoritma açıklanmaz. Ancak tecrübeli SEO uzmanları bu bilgiler ve arama sonuçlarındaki değişimlerden yola çıkarak yakın tahminlerde bulunabilirler.
Arama motorlarında yükselmek az önce de bahsettiğimiz üzere yüzden fazla başlık altında yapılacak işlere bağlıdır. Ancak biz bu yüzden fazla başlığı 4 ana başlık altında toplayabiliriz:
Bunları çok kısaca özetleyelim :
Yukarıda saydığımız maddeler sadece fikir vermek amacı ile yazıldı. Gerçekte bundan çok daha fazla başlık olduğunu söyleyebiliriz.
Takip eden yazılarımızda bu başlıklara ait detayları vermeye çalışacağım.