Node.js Nedir?
ode.js, sunucu tarafı uygulamalar geliştirmek için kullanılan açık kaynaklı bir JavaScript çalıştırma ortamıdır. Node.js, JavaScript'in tarayıcı dışında sunucu tarafında da çalışabilmesini sağlar ve özellikle ağ uygulamaları, web sunucusu, API'lar ve çevrimiçi uygulamalar geliştirmek için tercih edilir.
Node.js, özellikle web uygulamaları, API'lar, mikro hizmetler ve gerçek zamanlı uygulamalar gibi pek çok kullanım senaryosu için uygun bir platform sunar. Hem büyük şirketler hem de bağımsız geliştiriciler tarafından yaygın bir şekilde kullanılır ve JavaScript dilini kullananlar için sunucu tarafı geliştirme dünyasında önemli bir rol oynar.
Node.js java script ile sunucu taraflı kod yazabileceğiniz 2009 yılında geliştirilmiş runtime javascript platformudur. Asenkron çalışır ve inanılmaz performanslıdır. Herşeyi yapmaya çalışan yavaş bir framework kulanmak yerine, binlerce paketten oluşan sistemden, istediğiniz modülleri kullanarak ,dilediğiniz büyüklükte projeler geliştirebilirsiniz.
Bu teknolojiyi kullanan büyük şirketler arasında Apple, Google, IBM, Microsoft, NASA, Netflix, PayPal, Pinterest var.
Node.js'in temel özellikleri ve bileşenleri:
V8 JavaScript Motoru: Node.js, Google Chrome tarayıcısının V8 JavaScript motorunu kullanır. Bu motor, hızlı ve yüksek performanslı JavaScript çalıştırma olanağı sağlar.
Event-Driven ve Non-Blocking: Node.js, olay tabanlı ve bloklamayan bir yapıya sahiptir. Bu, birçok aynı anda çalışan istemcilere hizmet verirken verimliliği artırır.
Modülerlik: Node.js, modüler bir yapının benimsenmesini teşvik eder. Bu, geliştiricilerin farklı işlevleri modüller halinde oluşturmasını, paylaşmasını ve tekrar kullanmasını sağlar.
NPM (Node Package Manager): Node.js, birçok üçüncü taraf modül ve kütüphane içeren NPM ile birlikte gelir. NPM, geliştiricilere projelerinde kullanabilecekleri çeşitli paketleri kolayca eklemelerini sağlar.
Hızlı Geliştirme: JavaScript dilinin sunucu tarafında da kullanılması, full-stack geliştiricilerin aynı dilde hem istemci hem de sunucu tarafı kod yazmalarına olanak tanır. Bu, hızlı prototipleme ve geliştirme süreçlerini destekler.
Geniş Topluluk Desteği: Node.js, büyük ve aktif bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu, sorunları çözmek ve yeni projeler oluşturmak için kaynaklara erişimi kolaylaştırır.
En kullanışlı 5 node.js paketini aşağıda sıraladık :
Express
Tüm yaygın programlama dillerinin yapıları benzerlik gösterir. İhtiyaçlarınızı karşılayacak bir programlama dili edinmenin en hızlı yollarından biri bir frameworktür. Express, uygulamaları ve API'leri hızla oluşturmak ve yayınlamak için önde gelen Node.js frameworküdür. Frameworkün minimal yapısı, herhangi bir Node.js geliştiricisinin, Express Generator kullanımıyla hızlı bir şekilde işlevsel bir uygulama başlatmasını sağlar. Express, uygulamalarınızı en üst düzeye çıkarmak için size sağlam bir taslak verir. Bunu diğer paketlerden herhangi biriyle birleştirdiğinizde, bu frameworkün gerçekten ne kadar şaşırtıcı olduğunu hemen anlayacaksınız.
Request – Simplified HTTP Client
Uygulamalar sürekli veri almak veya harici bir kaynaktan doğrudan veri yüklemek için harici HTTP istekleriyle uğraşmak zorundadır. HTTP istekleri yapmak için güvenilir bir yol olması esastır. İşte bu nedenle Request, en güvenilir HTTP istemcisi kütüphanesi haline geldi. Request ile, HTTP istekleri yapmak, web üzerinden dış içeriğe akla gelebilecek herhangi bir biçimde erişmenin kolay, güvenli ve güvenilir bir yolu oldu.Ayrıca kimlik doğrulama yöntemleriyle de iyi çalışır vaziyette.
Socket.IO
Soket, birlikte çalıştığınız verilerden veya harici bir kaynaktan gelen bir API üzerinden gerçek zamanlı içerik akışı gerektiren iletişim uygulamaları oluşturmanıza olanak tanır.Bu uygulamalara örnek vermek gerekirse , en son tweetleri toplamak için bir Twitter botu, haber izlemek için bir Facebook botu ve gerçek zamanlı olarak verilerle çalışan diğer ilginç API kombinasyonları. Bu tür iletişim yöntemlerinin analitikleriniz için neler yapabileceğini hayal edin, gerçek zamanlı analitikler Google Analytics gibi büyük şirketler tarafından bile aktif olarak geliştirilmekte, ancak Soket ile - tüm bunlara erken erişim sağlayabilirsiniz.
Commander.js
Bir uygulama veya komut satırı arayüzü gerektiren bir proje yapmak ister misiniz? Artık endişelenmeyin, Commander.js (Ruby altyapısı ile), karışıklık yaşamadan komut satırı arayüzleri oluşturmak için mükemmel bir çözümdür.
Bower
Çok eski günlerde, web siteleri HTML ve CSS'den ve bazı durumlarda JavaScript'ten çok daha fazlasını içermiyordu. Günümüzde web siteleri, harici kütüphaneler, araçlar, frameworkler ve modern bir web sitesi yapan JS ile ilgili diğer yardımcı programlar kullanılmadan neredeyse yapılamıyor. Tüm bu araçları takip etmek zorunda kalmak yorucu bir göreve dönüşebilir, kontrol edilebilecek ve kontrol altında tutulacak çok şey var... Bower gibi paket yöneticilerini kullanmak artık daha mantıklı.Bower, JS, CSS veya HTML bileşenlerinizi sizin için yönetir. (Yazı tipleri ve görsel içerik de işe yarar!) Bower, kullandığınız tüm paketleri dikkatlice dağıtır ve ardından güncel tutmanıza ve olası risklere karşı düzenli olarak kontrol edilmesine yardımcı olur.