Http 500 hatası ya da 500 Internal Server Hatası web sitesinin sunucusunda bazı şeylerin doğru gitmediğinin kanıtı olarak gösterilebilir. Bu hata durumu çoğunlukla htaccess dosyasının hatalı bir şekilde kurulmasından dolayı olur. Bir sitenin ya da hatalı bir sayfanın programlanmasıyla alakalı olsa da esasında başka nedenler de mevcut. Bu nedenlere örnek olarak uyumsuz PHP sürümü ya da WordPress güncellemeleri örnek olarak verilebilir. Herhangi bir web sayfası açılmaya çalışıldığı zaman, web tarayıcısında bu sorunu görmek mümkün.Bu hatalı durumun ayrıntısı istenmesi durumunda sunucu vasıtasıyla kontrol edilebilir.
Error Ne Demek?
Error İngilizce bir kelime olmakla birlikte Türkçede “hata” anlamına karşılık geliyor. Bilgisayar, tablet, mobil telefon, kısacası interaktif dünyada işlerin yolunda gitmemesi durumunda ortaya çıkan bu kelime kendi içinde de çeşitlere numaralandırılarak ayrılıyor. Bunlardan bazıları; Error 500, Error 503, Error 400, Error 401 diye sıralanabilir. Bu hatalar interaktif dünyanın doğası olsa da nedenleriyle ve çözümleriyle birlikte değerlendirildiği vakit ortadan kaldırılması mümkün olan; hiç olmazsa en aza indirgenebilecek bir ölçeğe sahip.
500 Internal Server Error Nedenleri
Error 500 hatasının birçok sebebi mevcut bunlar ilgi dosyaların isimlerinin geçersiz olması. Geçersiz dosya isimleri bu hatalardan biriyken bu dosyaların bütün kullanıcılar tarafından düzenlenebilir olması da PHP dosyaları içerisindeki en yaygın olan sorun olarak ifade edilebilir. Normal şartlar dahilinde PHP dosyalarının limiti 775’i aşmamalı ve ana dizinlerin, klasörlerin sınırları da bu doğrultuda ayarlanmalı. Bahsedilen bu içerik yönetim sistemlerinin, blogların, forum tarzı benzeri uygulamalarla birlikte elle yapılacak kurulumun hemen sonrası dosya izinlerinde oluşan geçersiz yapılandırma da bu nedenlerden biri olarak gösterilebilir. Son olarak da söylenebilecek en büyük hatalardan biri uygulamaların ve yazılımların yanlış kodlanıp komutlarının eksik ya da yanlış yapılandırılması. Bu komutlandırma ve yapılandırmaların doğru yapılması dahi bazı sorunları ortadan kaldırmazken bu durumun nedeninin bir tane olmadığı gibi çözümü de bir tane değil.
Çözümler
HTTP Hatasını Doğrulamak
Bazı zamanlar dahilinde WordPress HTTP sorunu sunucuda yer alan kalıcı olmayan bir arızadan kaynaklanan bir sorun olabilir. Bu yazı içerisinde yer alan çözüm yollarını uygulamaya başlamadan önce hatanın devamlı olduğundan emin olun. Yeniden medya dosyasının yüklenmesi yapılmadan önce birkaç dakika beklemekte fayda var fakat ikinci denemede yükleme işlemi başarılı olursa, hata oluştuğunda süreksiz bir arıza olduğu garantilenmiş oluyor. İlaveten, görselin adında yer alan tırnak işaretleri, noktalı virgüller tarzındaki özel karakterlerin silinmeli. Birçok kullanıcı bu dosya adındaki özel karakterleri de sildikten hemen sonra sorunun da ortadan kalktığını söylüyor fakat bazı durumlarda bu çözüm önerisi sorunun çözülmesine yardımcı olmayabiliyor.
Farklı Bir İnternet Tarayıcı Deneyin
WordPress HTTP sorunu genellikle siteyle alakalı olmayan ve çoğunlukla aklınıza dahi gelmeyen başka bir nedenden kaynaklı olabilir. Bu sebeplerin hangisinin olduğu hakkında genel bir kanı yok. Kullanılan internet tarayıcısı da bu sebeplerden bir tanesi olarak ifade edilebilir. Örneğin, Google Chrome kullanılırken HTTP sorununun ortaya çıktığına dair şikayetler var. Bu tarayıcı muhteşem bir internet tarayıcısı olsa da bundan başka bir tarayıcı da denenerek oluşan hatanın tarayıcıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olunabilir. Eğer tarayıcı değiştirildiği halde sorun devam ediyorsa sorunun tarayıcıdan kaynaklanmadığı anlaşılıyor ve diğer çözüm önerilerine geçilmesi zamandan tasarruf edip sorunu çözebilme adına elzem bir durum.
Hatanın Düzeltilmesi İçin Yapılabilecek Diğer Şeyler
Sitenin yedeklenme işlemi bu çözüm önerilerinden biri fakat bu durum yalnızca bu sorunla karşılaşıldığı zaman değil genellikle kullanıcının güvenliğinin sağlanması amacıyla düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi kullanıcı yararı için gerekli. Çünkü meydana gelebilecek muhtemel durumlar dahilinde, sitenin yedeğinin olması hayati bir değer taşıyor. Yedekleme işlemini isteğe bağlı olarak FTP vasıtasıyla ya da WordPress’in eklentilerinden alınacak yardım vasıtasıyla gerçekleştirebilir. Yedeğin olmaması durumunda ise veri kaybıyla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz.
WordPressinizde Sıkıntı Yaratan Eklentiyi Bulmak
Bu hatanın oluşumu bazen bir eklentinin yüklenmesinden dolayı ya da güncellenmesinden dolayı oluşabiliyor. Normal şartlarda bu sorunların çözülememesi durumunda tüm eklentiler devre dışı bırakarak problem oluşturan eklenti bulunmaya çalışılmalı veya yüklenen eklentiler yeniden yüklenmeli, eksik olan güncellenmeler tamamlanmalı.
PHP Bellek Sınırının Değiştirilmesi
PHP bellek limitlerini ölçen etkenler hosting kurumunuz ve WordPress olarak ifade edilebilir. Siz limiti aşmaya başladığınız zaman WordPress kendiliğinden limiti yükseltmeye çalışıyor fakat; hosting firmanız bu sınırı kaç olarak belirlediyse WordPress sadece o sınıra kadar yükseltilebiliyor. Bu sebepten ötürü sınırı biraz yükselterek sitenizi teste sokabilirsiniz. Eğer her şeye rağmen bir sorun varsa, hosting firmasıyla görüşmeniz daha doğru olur. Hosting firmanızla yapacağınız görüşme sonucu bu sınır düzenlenebilir ve sorun ortadan kalkabilir.
Yeni Bir htaccess veya web.config Dosyası Oluşturun.
WordPress ana dosyası açıldığında ortaya wp-admin ve wp-content dosyaları çıkıyor ve bu dosyada yer alan “htaccess” dosyasının ismi “htaccess.bak” olarak değiştirilip sonrasında silinebilir. Tüm bu işlemlerden sonra, artık yeni bir “htaccess” dosyası oluşturma ihtiyacı ortaya çıkıyor. En son aşama olarak da WordPress ayarlar kısmında yer alan “permalinks” yerine gidilerek değişiklikler kaydedilebilir. Bu değişikliklerin kaydedilmemesi bu işlemleri sil baştan yapacağınız anlamına geliyor.
Sonuç
İnteraktif dünyanın bir gerçeği olan bu hatalardan biri olan Error 500 her kullanıcı tarafından karşılaşılabilecek bir hata olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada önemli olan, doğru çözümü en kısa sürede bulabilmek. Bunun olması için de nedenin en kısa zaman içerisinde tespit edebilmek gerekiyor. İnsanlar genellikle sorunu tespit etmeden çözüm odaklı yaklaştığı için sorunun çözümünde gecikmeler yaşayabiliyor. Bu yüzden ilk olarak sorunun tespiti aşamasında oldukça dikkatli davranmak gerekiyor.