Aslında bir başarı hikayesi onun ki… “Küçük bir pirinç” ile başlayan yolculuğunda, günün birinde dünya devleri arasında gösterileceğini belki o bile tahmin etmiyordu. Başarısızlıktan doğan bir hikayeydi; asla yorulmadan, hiç ama hiç yılmadan, kendine inancını yitirmeden oya gibi işlenen bir azim öyküsüydü. Lei Jun bugün konumuz ve elbette adını efsaneler arasına yazdırdığı şirketi Xiaomi. Yazımı karışık, dili bize uzak bu nedenle herkesin merak ettiği bir konuyla başlayalım; Xiaomi nasıl okunur? Aslında “ikzomi, çayomi” şeklinde telaffuz edenlere de rastlamak mümkün. Asıl okunuşu “Şaomi”.
Xiaomi hakkında
Xiaomi çoğumuzun bildiği üzere Çin, Pekin merkezli bir akıllı telefon üreticisi. Hatta dünyanın en büyük 4 akıllı telefon üreticisinden. Sadece akıllı telefon ile sınırlı değil; mobil uygulamalar, dizüstü bilgisayarlar, Xiaomi saat, Xiaomi kulaklık da yelpazesinin içinde. Xiaomi’nin kurucusu Lei Jun. Bu hikâye Jun’ın öğrencilik yıllarında okuduğu bir kitaptan ilham alması ile başlıyor. Jun’ın teknoloji üzerine girişimcilik hayalleri henüz üniversite yıllarında başladı. Bir gün kütüphanede bulduğu bir kitap, bugünkü konumunun fitilini ateşledi. Kitabın ismi Fire The Valley: The Making of the Personal Computer. Kitap Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın hikayesini anlatıyordu. O kitabı okuduktan sonra ilham aldı ve “Jobs ve Gates okuldan çıkar çıkmaz başarılı oldu, ben neden olmayayım?” diyerek kolları sıvadı. Sadece bu düşünce bile onu heyecanlandırmaya yetmişti. Çok sık rastlarız büyük başarıları tetikleyen şeyin bazen büyük başarısızlıklar olduğuna… Xiaomi de aslında böyle oldu. Son sınıfta ilk şirketini kurdu Jun; bilgisayarların Çince veriyi daha kolay işleyebilmesi için işlemciler üretmek üzere… Bu işin sonu başarısızlık olsa da bu Jun’ın iyi bir kampçısı oldu. Belki bu iş başarısız oldu ancak “dünya devi” kelimeleri ile adını aynı cümlede geçirecek bir öykünün de fitiliydi aynı zamanda. O dönem Çin’de Lenovo ve Kingsoft fırtınası esiyordu. Lei Jun, Kingsoft’ta göreve başladı önce. Hatta Kingsoft’un CEO’u mertebesine kadar erişti. Ardından büyük şirketlerde yönetim kurulu başkanlığı yapar ve burada ciddi faaliyetlerde bulunur. Ta ki “o zaman” gelene kadar. 2010 yılında Xiaomi doğar…
Xiaomi ne demek?
Xiaomi Çince’de küçük pirinç anlamına gelir. Bu küçük pirinci büyütüp kocaman bir pirinç tanesi yapmak için bir yol arkadaşı alır yanına. Microsoft ve Google gibi dev tecrübeleri olan Lin Bin’dir bu isim. Jun ve Lin Bin, şirket kurulduktan yalnızca bir yıl sonra ilk akıllı telefonlarını çıkarırlar. Xiaomi’nin ilk telefonu “Mi1” olarak piyasaya sürülür. Rakiplerinin aksine satışlarında dijital kanalları kullanır. Xiaomi özelliklerinden biri fiyat performansı olur. Özellikle genç kitlenin dikkatini çeler. Xiaomi’nin ilk telefonu internet üzerinden satılır ve birkaç saat sonra binlerce talep alır. Alamet-i faikası tamamen fiyat avantajı. Xiaomi, Çin’in Apple’ı olarak anılırken, Lei Jun ise Çin’in Steve Jobs’u olarak gösterilir. Lei Jun da aslında bunu inkâr etmez; Steve Jobs’tan ilham aldığını konuşmalarında dile getirir. Ancak bir fark ile... Aşağıdaki videoda Çin'in Apple'ı denmesinden dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor.
Xiaomi telefon markası yorumları
Biraz önce bahsettiğimiz kısa sürede binlerce talep, katlanarak devam etti. 300 bin gibi bir satış rekoruna yalnızca 12 dakikada ulaştığı söylenir hatta. İnternet eksenli bir satış modelini benimsedi o dönem. Öyle ki sadece 2 yıl sonra Samsung’u bile devirerek Çin piyasasında liderliğe oynadı. Lei Jun için ilham kaynağı Steve Jobs’tu tamam ancak onu sadece bir lider, bir kurucu, bir başarı hikayesi olarak örnek almakla kalmadı bunu telefonlarına da yansıttı. Xiaomi telefonlar için “iPhone katili” denmesinin nedeni de bu benzerlikti. Lei Jun’un felsefesi “Herkes için uygun fiyatlı teknoloji”. Yani aslında Apple’ın sağladığı kocaman teknolojilere yüklediği kocaman fiyatların aksine benzer teknolojiler ile çok daha uygun fiyatlı telefonlar üretilebileceğini düşünüyor. Evet, temelinde hala Steve Jobs kokan özellikle yatsa da özellikle fiyat performansı ve satış politikası bakımından Apple’dan farklı bir prosedür işliyor.
Xiaomi Türkiye
Hindistan ve Endonezya’da mobil cihaz üretim faaliyetini gerçekleştiren Xiaomi şirketi, Türkiye’de de bu faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de Hepsiburada, N11, TeknoSA üzerinden satış yapan şirket, Mi Store’lar ile de faaliyetlerine devam ediyor. Xiaomi Mi Store nerede sorusunun yanıtını da verelim. Mi Store’lar yalnızca akıllı telefon değil; aynı zamanda kulaklık modellerinden akıllı saatlere kadar geniş bir skalada hizmet veriyor. Hem satış öncesi hizmeti hem satış sonrası gösterdiği ilgi ve destek ile Türkiye pazarını büyütmek istiyor. Mi Store’larda Xiaomimİ8, Xiaomi redmi note 7 ve daha pek çok model için kampanyalar ve fırsatlar yer alıyor. İnternet üzerinden telefonu almaktansa birebir dokunarak deneyimlemeyi tercih edenlere Mi Store’lar destek için hazır bekliyor. Mi Store’larda şu ürünlerin satışı yapılıyor: Xiaomi Mi 8, Xiaomi Mi 8 Lite, Xiaomi Mi 9, Xiaomi redmi note 7, Xiaomi Note 8 pro, Xiaomi Redmi 6a, Mi Powerbank, Xiaomi Mi akıllı saat, Mi 9.
Xiaomi Mi Store mağazaları nerede?
Xiaomi Mi Store mağazalarını aşağıda bulabilirsiniz;