İtiraf edelim… Biz bazen fazla bildirimlerden, bir saniye bile susmayan grup mesajlarından sıkılıp basit bir alarm sesine bile katlanamıyor olabiliriz. Hatta öyle ki telefonla yapışık yaşamaktan fenalık da gelebilir. Ancak işin itiraf kısmı şu ki teknoloji olmadan önceki dönemde de bir hayli sıkıcıymış sanki hayatımız. Cep telefonu yok, iletişim “o ağacın altı” ile sınırlı. Hadi diyelim cep telefonu çıktı, bu sefer bir mesaj atmak için on kere bir tuşa basmalar, aman ikinci mesaja geçmesin de ekstra para almasın diye uğraşmalar, takır tukur sesler, elimizde tutmaya çabaladığımız ayakkabı kutusundan hallice cep telefonları… O şartlardan, tek tıkla mesaj rahatlığına erişince insan bazı şeylerin kıymetini daha iyi anlıyor sanki. Bu “kıymet”lerden biri bugün yazı konumuz. Daha önce whatsapp web hakkında konuşmuştuk hatırlarsanız. Hatırlamıyorsanız da şuradaki linke tıklayarak okuyabilirsiniz. Bugün konumuza biraz da iş katıyoruz. Bugüne kadar genelde eğlence, mesajlaşma, anlık iletişim, emojiler için kullandığımız whatsapp son dönemlerde karşımıza yepyeni bir özelliği çıktı; Whatsapp business. Bu sayede artık küçük işletmelerden, büyük şirketlere kadar herkes her an mesajlaşma lüksünü yaşadı. Peki nedir bu Whatsapp business, bundan bahsedelim öncelikle.
Whatsapp business nedir, nasıl kullanılır?
Whatsapp business, küçük işletme sahipleri düşünülerek oluşturuldu. Ücretsiz bir Android ya da iOS uygulaması olarak karşımıza çıkıyor. Whatsapp business ile mesajlar otomatik hale gelir, sıralanır ve hızlı yanıtlar için araçlar sağlanır. Bu sayede müşteriler ile haberleşme hızlanır. Hız, son dönemin en ihtiyaç duyduğumuz şeylerinden malum; hele ki 24 saate 48 saat sığdırmaya çalışanlar için büyük nimet. Kâh nimet, kâh kıymet olarak betimlemelere doyamadığımız Whatsapp business ile ilgili bilgiler vermeye devam edelim. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki Whatsapp business, özellikle Whatsapp Messenger gibi görünmesi ve o mantıkta çalışması için tasarlandı. Sadece mesaj göndermekle sınırlı değil yani; fotoğraf, dosya gibi materyallerin gönderimi saniyeler içinde yapılabiliyor. Uygulama 3 önemli nokta sunar;
İşletme profilinde şirketin adresi, e-postası ve web sitesi gibi önemli bilgiler listelenir. Hepsi bir düzende olduğundan saatlerce bir şeyler aramak zorunda kalmazsınız. İstatistik bölümünde mesajlara ait detaylar olur. Örneğin mesaj ulaşmış mu, kaç kişiye gönderilmiş ya da okunmuş mu gibi bilgileri içerir. Son olarak mesajlaşma araçları… Bu da müşterilere en hızlı şekilde yanıt vermek için tasarlandı. Whatsapp business işletme sahipleri için gereken bir ihtiyaç, eğer sadece kullanıcı iseniz whatsapp size yetecektir.
Whatsapp business nasıl kullanılır?
Whatsapp business kullanabilmek için telefon numarasına gerek yok. Whatsapp uygulaması kurulum aşamasında SMS ile onay ister. Whatsapp businness’ta ise bu şekilde gereklilikler yok. 850’li, 444’lü ya da alan kodlu işletme telefonunuzu kullanarak Whatsapp business’ı telefon ya da tablette kullanabilirsiniz. Doğrulama aşamasında “Beni arayın” dedikten sonra size iletilen 6 haneli kodu tablet ya da telefonunuza girdikten sonra Whatsapp business’ı kullanmaya başlamış oluyorsunuz. İşletme sahipleri hem şahsi Whatsapp hesaplarını hem de şirket hesaplarını tek bir cihaz üzerinden kontrol edebilir. Whatsapp business sayesinde müşteriler ile işletmeler zaman kaybı yaşamadan her zaman iletişim halinde olabilir.
Whatsapp business çoklu kullanım
Whatsapp business’ın özelliklerinden biri de bu çoklu kullanımlar. Aynı cihaz üzerinde hem kişisel hem de işletme hesabınızı kurmanıza olanak sağlıyor ayrıca birden çok kullanıcı, whatsapp işletme hesabınızı kullanarak müşterilerinize yanıt verebiliyor. Yani tek bir kişinin tekelinde olmadan işler hızlıca ilerleyebiliyor. Whatsapp business ile ilgili en çok merak edilen şeylerden biri de ücretli olup olmadığı. Whatsapp business da tıpkı whatsapp gibi ücretli değil. Android ve iOS’tan hızlıca indirebilirsiniz.