Teknolojik gelişmeler beraberinde sürekli olarak yeni olayları da beraberinde getiriyor. Bu durumla bağlantılı olarak yeni çıkan ve ismi daha önce hiç duyulmamış şeyler ile karşılaşılıyor. Bilhassa internet söz konusu olunca böyle bir durumun söz konusu olması kaçınılmaz. Günümüz dünyasında insanlar internet aracılığıyla birden çok şeyi yapabiliyor. İnsanlar film seyrediyor, müzik dinliyor, bunları indirebiliyor. İşte tam da bu noktada indirme kısmına odaklanmak gerekiyor. Çünkü kimi vakitler insanlar dinlenen ya da izlenen bu yapımları kalıcı bir şekilde izlemek ya da dinlemek istiyor. Kullanıcılar, bu yapımları bilgisayarlarında, tabletlerinde ya da cep telefonlarında görmek isteyebiliyor. Bunu yapabilme amacıyla da alakalı videonun elektronik cihaza (cep telefonu, bilgisayar, tablet) indirilmesi amacıyla bazı uygulamalara ihtiyaç duyulabiliyor. İhtiyaç duyulan bu uygulamalardan biri de Snaptube.
Snaptube’nin ne olduğunun sorusuna birçok şekilde cevap verilebilir. İlk olarak Snaptube’nin Android işletim sistemi için geliştirilmiş olan bir uygulama olduğu ifade edilebilir. Bu uygulamanın güzel yanı uygulama indirmeyi hiç bilmeyenlerin dahi basit bir şekilde istedikleri tarzda videoların veyahut seslerin kolay bir şekilde indirilmesini sağlaması. Uygulamanın kullanımı oldukça basit fakat burada en can alıcı nokta bu işlemlerden önce veya sonra ilaveten bir iş yapılmasına gerek kalmadığı. Kısacası diğer uygulamalarda olduğu gibi seslerin veya videoların dönüştürülmesine gerek kalmaz. Bunların hepsi de ücretsiz bir şekilde sunuluyor. Snaptube çok yer kaplayan bir uygulama olmadığı için kullanılan cihazın performansını etkilemez. Uygulamanın yüklenmesinden sonra rahat bir şekilde istenilen video kayıtları veya ses kayıtları indirilerek, istenilen zaman istendiği zaman izlenebilir ya da dinlenebilir.
Snaptube Kullanan İnsanları Bekleyen Büyük Tehlike Nedir?
Android işletim sisteminin bulunduğu akıllı telefonlara ya da tabletlere birbirinden farklı sosyal medya alanlarından video veyahut müzik indirilmesine imkan sağlayan birçok mobil uygulama yer alıyor. Bu mobil uygulamaların da arasında, dünya genelinde 40 milyon kullanıcısı ile birlikte en popüler olan uygulamalardan biri olarak Snaptube karşımıza çıkıyor. Bedava olacak şekilde indirilebilecek Snaptube mobil uygulamanın aslında görünüşte olduğu kadar masum bir uygulama olmadığı saptandı. Uygulamanın menşei ülkesi Çin. Çinli geliştiriciler aracılığıyla Android kullanıcılarının kullanımına sunulan Snaptube uygulaması Google Play üstünden indirilemiyor. Bunun temel sebebi Google’ın bu çeşit uygulamaların yayınlanmasına izin vermiyor oluşu. Bu yüzden bu uygulama APK sürümü ile türlü türlü kaynaklardan indirilerek kullanılıyor. Bundan gayrı olarak Google'ın Snaptube uygulamasını engelleme sebebi başka.
Bu uygulamayı geliştirenlerin Snaptube üstünden gizli kodlar vasıtasıyla büyük bir reklam dolandırıcılığı yapmaya çalışmaları sebebiyle uygulamanın resmi mağazalarda yer almadığı ifade ediliyor. Bu iddialar kullanıcıları korkutan nitelikte bir iddia.
Kullanıcılara Görünmeyen Reklamlar Ne İşe Yarıyor?
Google Play olsun, App Store olsun bu mağazalarda yer almayan Snaptube, üçüncü taraf uygulama mağazaları dahilinde toplam olarak 1 milyarı aşkın sayıda indirildi. Bedava bir şekilde sahip olunabilecek uygulamanın bedeli kullanıcılara özünde oldukça yüksek. Bunun sebebi ise arka plandaki işlerden dolayı. Çünkü kullanıcılara gözükmeyen ve sessiz sedasız reklamlar sunan uygulama telefonunun ya da tabletin ömründen çalıyor. Mobil veriyi çok büyük bir hızla tüketiyor. Merkez noktası Londra’da yer alan siber güvenlik şirketi Upstream’in araştırmalardan sorumlu çalışanları uygulamanın kullanıcılara büyük sorunlar çıkardığını belirtiyor. Şirketin genel müdürü olan Guy Krief yaptığı açıklamada Snaptube uygulamasının cihazlarda gözükmeyen reklamlar ortaya koyduğunu, bu durumun kullanılan elektronik cihazın batarya ömrünü azalttığını ve internet tüketimlerini fazlasıyla arttırdığını söylüyor. Buna ek olarak, bu uygulama arka plan tıklama yöntemi ile kullanıcılara arzusu dışında premium satın alımlar yaptırabiliyor.
Upstream'in araştırmasına göre gözle görülmeyen bu tarz reklamların etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için mobil veri kullanımı denetlenmeli bunun akabinde internet kullanımı ölçülmeli, cihazın sebepsiz yere ısınıp ısınmadığına bakılmalı ve bununla paralel olarak cihaz pilinin ortalama kullanımda ne kadar hızda bir tüketim yaptığı incelenmeli. Bu detaylı inceleme sonucu daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.
Snaptube İçinde Bulunan Gizli Kodlar
Snaptube veya benzeri mobil uygulamaların buna benzeyen gizli reklam dolandırıcılığı yapabilmelerine olanak sağlayan şey uygulamaların içerisinde yer alan gizli bir koddur. Bu kodun ismi Mango. Bu kod üçüncü tarafta olan yazılım geliştirme kitine ait bir kod. Bahsi geçen bu kod birçok müzik ve video indirme programında, uygulamasında ve internet sitesinde saptanan bir yapıya sahip. Uptream firmasının uzmanlarına göre Mango isimli gizli kod, reklam dolandırıcılığı için özel olarak üretilen bir kod. Bu kod yani Mango, reklamlar için merkezi noktada yer alan bir sunucudan ek bileşenler indiriyor. Aynı zamanda bu etkinliğini gizleyebilmek amacıyla sunucuları tekrar gizleme ve yönlendirme zincirine benzer yöntemler kullanıyor. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen bu kod, Snaptube mobil uygulamasında da oldukça başarılı bir şekilde kendini gizlemiş bir halde tutuyor.
Uptream’in genel müdürü konumunda bulunan Guy Krief, kullanıcıları uyarıyor. Uygulamada gözlemlenen şüpheli hareketler yeterli değil. Çünkü uygulama ve kod birbirine çok benziyor. Bu yüzden de gizli kod zor bulunuyor.
Snaptube’den Açıklama
Birbirinden farklı milyonlarca cihazdan ulaşılan veriler incelendiği vakit Snaptube ile alakalı 70 milyondan daha faza şüphe uyandıran hareketin ortaya çıktığı gözlendi. Bu durum da aynı zamanda Snaptube’un ilk olayı değil. 2019 senesinin Şubat ayında Snaptube’un kullanıcılara kullanıcıların arzusu dışında uygulama içinde satın alım işlemi yaptırıp reklam dolandırıcılığı yaptığı anlaşılmıştı. Snaptube sözcülerinden biri bu konu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada Mango yazılımın geliştirme kitine ait olan kodun iyi niyetli olmadığını bu kodun kötü niyetli bir kod olduğunu anladıkları vakit hızlıca harekete geçip sözleşmelerini sona erdirdiklerini ifade etti. Resmi olan internet sitelerinde yer alan bu uygulama sürümünde bir sorun yer almadığını ve bu yazılımı geliştirenlere karşı da bir yasal işlem başlatacaklarını ifade etti.