Derin düşünme, iç huzur, iç sesi dinleme, dinginlik, sakinlik, gürültüden uzaklaşıp sakince “kendini dinlemek”… Bu kelimeleri yazarken ve/veya okurken bile bir sakinlik çöküyor insana. Kelime anlamı ile bile insanı rahatlatan bu mucizeye meditasyon diyoruz. Bu tabi içimizden gelen anlamı, elbette bir de gerçek tanımını yapacağız. Meditasyon, genel inanışa göre sakin olmak, sessiz kalmak ve farkındalığı arttırmak için “anda kalmak”tır diyebiliriz. Meditasyon bir anlamda kendini tanımak ve yargısızca gözlemlemektir. Gün içinde koşturmacadan kendi sesimizi dahi duyamaz hale geliriz. Öyle bir hayat mücadelesinin içerisindeyiz ki etraftaki bu gürültü kendi iç sesimizi bile bastırır. Gitmek zorunda olduğumuz işimiz, yapmak zorunda olduğumuz işlerimiz, sorumluluklarımızın getirdiği zorunluluklar derken kocaman bir “zorunlu” dünyanın içinde kayboluyoruz. Bu kimi zaman bizi kendimizden uzaklaştırıyor. Yok, kimi zaman demeyelim hatta genelde bu böyle oluyor. Kendimizi dinlemeye, gerçekte ne istediğimizi anlamaya ayıracak vaktimiz yok. Kendimizi dinlemekle vakit kaybetmek (!) yerine 3-5 e-posta cevaplayıp içimize değil işimize dönmeyi tercih ediyoruz. Hal böyle olunca yitip giden bir ömrün arkasından o meşhur soruyu soruyoruz; ben nerede hata yaptım? İşte bu soruyu önlemek, aslında basit rutin değişimleri ile başlıyor. Yoğun olabilirsiniz anlıyoruz, patrondu, ev işleriydi, koşturmacaydı derken meditasyona vakit mi kalıyor da diyebilirsiniz. Ancak meditasyon, televizyonlarda ya da YouTube kanallarında gördüğümüz gibi ormanın içine gidip kuş seslerini dinlemek ile sınırlı değildir. Kendinize ayıracağınız 5 dakika bile meditasyon için yeterlidir. Meditasyon nasıl yapılır sorusunun yanıtını az sonra vereceğiz ancak öncesinde isterseniz ne işe yarar biraz bunu konuşalım. Belki meditasyonun faydaları içerisindeki bir madde sizi etkiler ve kendinizi birden bu mucizevi dünyanın içinde bulursunuz.
Meditasyon nedir, ne işe yarar?
Çoğumuz oldukça stresli zamanlar yaşıyoruz. Kimi zaman işte sorun oluyor, kimi zaman ikili ilişkilerde. Sorunun ve stresin nereden geldiğini, hangi boşluktan hayatımıza sızdığını zaman zaman kestiremiyoruz. Böyle durumlarda kendimizle olan temasımızı kaybedebiliyoruz. Halbuki bu hayat yolunda ölüme kadar bize eşlik edecek tek şey kendimiz, unutuyoruz işte bunu bazen. Hayatı koşarak yaşayanlardansanız, biraz durup nefes almayı hak etmiyor musunuz sizce? Her şeyi bırakıp dağa bayıra vurmak değil kastımız malum yaşamak için para kazanmak lazım. Biz sadece minik, basit molalardan bahsediyoruz. Meditasyonun faydalarını birkaç maddede anlatalım.
Transandantal meditasyon nedir?
Yukarıda bahsetmiştik… Demiştik ki meditasyon için illa dış müdahalelere, yardımlara gerek olmaz diye. İşte tam olarak kastımız bu. Transandantal meditasyon, meditasyona yeni başlayanlar için çok kolay bir zihin tekniğidir. Ekstra bir çaba sarf etmeniz gerekmez. Basit ve başlangıç düzeyinde bir meditasyon tekniğidir. Basitliğin ve kurgusuzluğun verdiği etki ile hem derin hem de sade bir rahatlama sağlar. Aynı zamanda doğal meditasyon yöntemlerindendir. Zaman mekân gözetmediği gibi illa bir kişi de gerekmez. Kendi kendinize, uygun olan her yerde çaba sarf etmeksizin uygulayabilirsiniz. Transandantal meditasyon yapmak için öncelikle sessiz bir yere ihtiyacınız var. Sessiz bir yere konumlayın kendinizi ve bağdaş kurarak oturun. Gözlerinizi kapatın. Gözler aynı zamanda zihnimizin kapısıdır. Zihnimiz sürekli çalıştığı için baş etmemiz zor olabilir. Gözlerimizi kaparsak kafamızdan geçen düşünceleri bir nebze olsun susturmayı sağlamış oluruz. Bağdaş kurup parmaklarınızı birleştirin ve enerjinin kesintisiz akmasına izin verin. Nefesinizi düzenleyin. Nefesinizin sesini dinleyin hatta. Sakince nefes alın, paniksiz ve telaşsız. Bu şekilde kendiniz ile baş başa kalın. Süresi konsantrenize ve kendinizi nasıl iyi hissettiğinize bağlı olarak değişir.
Meditasyon nasıl yapılır?
Meditasyon yapmak için gerekli motive ve konsantrasyonunuz yerindeyse adım adım başlayabiliriz.
Aşağıdaki video, yeni başlayanlar için güzel bir yol gösterici niteliğinde olabilir.