Kaynağı açık olan ve özgürce bir elektronik ticaret web uygulaması olarak ifade edilebilir Magento. İlk sürümü 31 Mart 2008’i gösterdiğinde tarihler, Magento’nun ilk sürümü duyuruldu. Yüzlerce çözüm ortağı aracılığıyla destek gören ve dünya genelinde 150.000'i aşan miktarda işletme eliyle kullanılan bir açık kaynak kodlu elektronik ticaret platformu olarak ifade edilebilir. Magento’yu dünyanın birinci elektronik ticaret arenası olarak adlandırmak pek de yanlış bir ifade değil. E-ticaret dünyasında gelişimini sürdüren ve diğer uygulamalara dahi örnek olma niteliğini bünyesinde barındıran Magento, her yıl milyonlarca doları geçen satış işlemi yapıyor. Fiziksel ve interaktif alışveriş fırsatlarını başarılı bir tarzla birleştirerek genel yapısıyla müşterilerine sorunsuz bir şekilde alışveriş deneyimi sunuyor.
Uygulamanın Gelişim Süreci
PHP dilinde yazılan bu uygulamanın ilk gelişimi Varien tarafından gerçekleştirildi. Sonra 2008 senesinde başlarında Magento’nun kullanılması mümkün ilk sürümü yayınlandı. Roy Rubin Varen’in eski CEO’su (Roy Rubin) hisselerinin büyük bir oranını eBay’e satarken kalan kısmını da Permira’ya sattı ve Mark Lavelle şirketin yeni CEO’su oldu. 2015 yılının sonuna gelindiğinde de yayınlanan Magento 2.0 vasıtasıyla inovatif ve önemli geliştirmeler de kullanımına sunuldu. Kullanıcı tecrübesini geliştiren ve değiştiren kurumsal kullanıcı argümanları, v1 aracılığıyla basit bir yolla v2 sürümüne geçmek amacıyla gelişimi tamamlanmış aktarım süreci ve düzeltmeler bu arenanın daha fazla kullanıcıya erişmesini ve birçok firma tarafından tercih edilmesine olanak vermiş oluyor. Birçok firmanın da Magento’yu tercih etmesi onu bu interaktif dünyada eşsiz kılıyor.
Magento’nun Teknik Gereksinimleri
Küçük işletmeler olsun orta ölçekli işletmeler olsun ve hatta girişimciler için olsun Magento uygun bir alt yapı sistemiyle MySQL ya da MariaDB ile bağlantısal veritabanı yönetim sistemini, Zend Framework öğelerini ve PHP programlama dilini kullanıyor. Nesne odaklı (object-oriented) programlama yöntemi ve model-görünüm-denetleyicisi (MVC/model–view–controller) mimarisinin ayarlarını koruyor ve kurallarını uyguluyor. Bu platform ilaveten verileri depolamak amacıyla varlık-öznitelik-değer (entity–attribute–value) modellemesini kullanıyor. Model-View-ViewModel ve Knockout.js kombin edildiği zaman platform ortaya çıkardığı yenilik ve yetenekler aracılığıyla diğer elektronik ticaret uygulamaları için de model olma niteliği taşıyor. Magento Open Source (ilk olarak Magento Community Edition) ile Magento Commerce adı altında iki farklı alan sunan Magento open source bağlamında geliştiricilerin daha yeni geliştirmeler yapabilme yeteneklerini ve diğer geliştiricilerin ortaya koyduğu modülleri de kullanabilmesini olağan yapıyor.
2016 senesinde Magento Commerce, platform as a service olarak duyuruldu. Ticari sürüm (Magento Enterprise Edition) temelinde ise açık kaynak dağıtımı kullanan fakat buna ilave özellikler ve geliştirmeler ile kurulum, kullanım, sistem yapılandırma ve sorun çözme benzeri teknik yardım gereksinimi olan büyük işletmeler için dizayn edildi. Ana hatlarıyla Magento Open Source temel yapısını tüm Magento hizmet, servis ve ürünlerinde hissedebilmek ve görmek olağan.
Avantajları ile Magento
Magento açık kaynak koda sahip olduğu için geliştirilebilir ve değiştirilebilir bir web sitesi alt yapısıyla kullanıcılarına bir dinamiklik sunuyor. Ürün kataloğu meydana getirmek ve yönetimini sağlamak hali hazırda bulunan ürünlere yenilerini katmak, toptan ürün güncellemesi yapmak ve envanter yönetimi benzeri işlemleri yaparken kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Üçüncü olarak anahtar sözcükler ve URL uygunluğu canonical link ayarları, sitemap yaratma imkânı, zengin snippet’ler benzeri özellikler ile SEO yönünden oldukça büyük avantajlar sağladığından bahsedilebilir Magento’nun.Pazarlama, müşteri yardımı, ödeme işlemleri, muhasebe, analiz etme, satış yapma, nakliye ya da site optimizasyonu benzeri bütün türden kategori için yelpazesi dar olmayan eklenti seçenekleri bulunuyor. İlaveten birçok 3. parti yazılımla basit bir şekilde entegre edilebiliyor.
Kurulumu Nasıl Yapılıyor?
Magento kurulumunun gerçekleşebilmesi için ilk olarak Linux işletim sistemi bünyesinde çalışan bir site hostinge veya sunucuya sahip olunmalı. Bu iki hizmetten birisine sahip olunduktan sonra “magento.com/tech-resources/download” bağlantı vasıtasıyla Magento’nun resmi internet sitesine giriş yapılıyor ve gereken dosyalar bilgisayara indiriliyor. Bu noktada unutulmaması gereken başka bir nokta da zip şeklinde bulunan dosyaların da bir klasöre çıkartılması. Bu dosyaları çıkarttıktan sonra da Magento yazılımının çalışabilmesi amacıyla bir veri tabanı dosyasının oluşturulması gerekiyor. Veri tabanı dosyasının oluşturması son derece de basit ve bu işlem için de kullanıcı adıyla birlikte şifrenizi cPanel’e girmeniz yeterli. cPanel’e giriş yapıldıktan sonra da açılan sayfada yer alan MySql Veri tabanı Sihirbazı / MySql Database Wizard menüsüne girilmeli. Önünüze çıkan sayfada oluşturulacak bir veri tabanının adı, kullanıcı adı ve şifresi belirlenmeli. Burada yer alacak olan kullanıcının veri tabanındaki yetkileri de seçilmeli görev sınırları belirtilmeli.
Eğer veri tabanı kurulumunu da yapıldıysa tarayıcı üzerinden siteadi.com şeklinde alan adı girilmeli ve internet sitesi açılmalı. İlk olarak sisteminizin Magento kurulumu için uygun olup olmadığı kontrol edilmeli eğer bu aşamada hata veriyorsa sistem maalesef kuruluma devam edilemez. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda php.ini erişiminiz kontrol edilmeli ve konu hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olunmaması durumunda Magento’nun resmi sitesinde bulunan kaynaklar incelenmeli. Böyle durumla karşılaşılmaması durumunda ise ortaya çıkan ekrandaki next seçeneği tıklanmalı. İkinci adımda ise bazı veriler girilmeli. Database Server Host, localhost olarak Database Server Username Veri tabanı için oluşturduğunuz kullanıcı adı olarak, Database Server Password olarak, Database Name oluşturduğunuz veri tabanının adı şeklinde girilmeli ve Table Prefix de boş kalmalı. Üçüncü adım olarak da sitenin ve yönetici bölümünün URL uzantılarını girip onaylanması gerektiği. Bu onay sonrası bu aşama tamamlanmış oluyor ve bir sonraki aşamaya geçiliyor.
Gerekli bilgiler de girildikten sonra “next” butonuna tıklanarak kuruluma devam edilebilir. Dördüncü adım ise en basit adım Magento sisteminde kullanacak, saat diliminin, para biriminin ve dilin seçilmesi gerekiyor. 5. ve son aşamada New Username, yönetici kullanıcı adı olarak New E-mail, yönetici hesabının bağlı olduğu mail adresi olarak, New Password, Admin hesabının parolası olarak oluşturulmalı. Bu bilgiler girildikten sonra “Install Now” seçeneği seçilerek kurulum işlemi başlayabilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra “success “yazısı sonrası siteyi kullanmaya başlayabilirsiniz.Kullanıcıların da bir elektronik ticaret sitesine sahip olarak işi internet mecrasına aktarmak amacıyla ilk olarak bir alan içinbir hostingi ya da sunucu hizmetini elinde bulundurması gerektiğini unutmamak lazım. Bunun olmaması durumunda maalesef bu hizmetten faydalanılamayacağının da altının çizilmesi gerekli.