Kimi zaman en zor anımızda hayatımıza giren bir can simidi, kimi zaman basit bir uğraş ve beğeni ile başlayan ancak zamanla bize gelir kapısı dahi açabilen bir kavramdır hobi. Bakıldığında basit durur, neticede keyif içindir ancak uzun vadede bırakın keyifli olmasını sağlığımıza ve hatta pek çok hastalığa dahi iyi gelecek ve/veya yakalanmamızı önleyecek güçte bile olabilir. Örneğin bulmaca çözmek her ne kadar bir hobi gibi görünse de ilerleyen dönemlerde Alzheimar oluşumunu önleyebilir ya da etkilerini geciktirebilir. Hobilerin faydalarına değineceğiz ancak öncesinde hobi nedir, bildiklerimizi bir tekrarlayalım. Hobi, yapılması zorunlu olmayan kişiye keyif veren ve eğlenceli saatler geçirmesini sağlayan aktivitelerin tamamına verilen isimdir. Yaş grubuna göre çeşitlenebilir ancak hepsinin temel amacı keyif vermesi ve hiçbir yaptırımın bulunmamasıdır. Yapılması gerekli ya da zorunlu olmayan bir işi, kişinin iradesiyle boşta kalan zamanını değerlendirmenin en etkili yollarından biridir aynı zamanda. Hobinin yaş sınırlaması yoktur ancak yaşını almış, ununu eleyip asmış kişilerin daha çok ilgilisi çeker. Özellikle emeklilik dönemindeki hanımlar ve beylerde sık rastlarız. Kimi boyamaya verir kendini kimi fotoğraf çekimine. Hobi bir anlamda yaşamanın da bir belirtisidir. Kişinin kendini hayattan soyutlamaması, yaşı ya da konumu ne olursa olsun kendini önemsemesi için güzel bir uğraştır. Hobi sahibi kişiler iletişime ve yeniliklere açıktır. Merak ve el becerisi hayal gücü ile birleşince ortaya gerçekten kişiye iyi gelen uğraşlar çıkar. Hobi listesini doldurmak için uçuk kaçık şeylere de gereksinim duymaz insan. Kitap okumanın bile bir hobi olduğunu düşünürsek buradaki tek ve asıl amaç kişinin kendini iyi hissetmesidir. Kişinin kendisini iyi hissetmesi deyince bu iş otomatik olarak sağlığa da olumlu sirayet ediyor ki bu noktada hobinin faydaları giriyor işe…
Hobi ne işe yarar?
Basit bir uğraşıdan çok daha ötesidir kim insanlar için. Kişinin sosyal hayatına olumlu etkileri vardır. Biliyorsunuz her hastalığın tetikçilerinden biridir stres. Ne kadar yoğun bir iş hayatınız olsa da edineceğiniz hobi, rahatlama alanınız olacaktır. Ruhen rahatlama sağladığınız zaman da zaten iş hayatına daha sıkı sarılabileceksiniz. Boş zamanlarda bir şeyler öğrenmek, zamanı kaliteli geçirmek ve bir şeyler üretmek kendinize yapacağınız en güzel iyiliklerden biri. Bazı gelişmiş ülkelerde psikoterapiilerde dahi tedavi yöntemi olarak kullanılabiliyor. Hobiler ile kişinin mevcut dünya dertlerinden bir nebze olsun uzaklaşması sağlanırken “başarabilme” güdü ile yaşama daha olumlu bakabilme yetisini de geliştirmiş oluyor. Kişi kendini zeka ve beceri yönünden keşfediyor. Bu keşif kendine olan güvenini tetikliyor ve beraberinde sosyal ya da iş hayatına pek çok olumlu durumun doğmasına vesile oluyor. Hobiyi basit bir uğraş olarak değil insanın kendine olan güvenine etki etmesi bakımından da değerlendirmek gerek. Geçmişi düşünelim. Padişahların dahi kendilerine göre hobileri vardı. Fatih Sultan Mehmed’in bahçıvanlığa özel bir merakı vardı örneğin. Boş vakitlerini bahçe işlerine ayırır ve bundan büyük bir haz duyardı. Yavuz Sultan Selim’in hobisi ise kuyum üzerineydi. Kuyumculuk ile uğraşmaktan keyif alırdı yanı sıra şiir yazardı. Kanuni Sultan Süleyman’dan da bahsetmeden geçmeyelim. Babası gibi o da kuyumculuğa meraklıydı, şiir alanında da oldukça iyiydi. Hatta bazı kaynaklarda Kanuni Sultan Süleyman’ın Divan edebiyatının gazel rekorunu kırdığı söylenir.
Hobilerin faydalarını şu birkaç madde ile özetleyelim:
Hobi nedir, fobi nedir?
Fobiler ise hobinin tam tersidir. İnsanda korkuyu ateşler. Bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik hayatını olumsuz yönde etkilemesine fobi denir. Kökeni Yunanca’ya dayanır. Yunanca’da Phobos kelimesinden gelir ve aynı zamanda Yunan Mitolojisi’nde Korku Tanrısı’na verilen isimdir. Hobinin aksine insanda ciddi olumsuz olayları tetikler. Örümcek fobisi, yükseklik fobisi kısaca canlı cansız varlık veya mekana yönelik hisleri kapsar. Birbirinin tam zıttı durumlardır.
Hobi çeşitleri nelerdir?
Hobi çeşitlerini birkaç maddede sınırlamak da doğru olmaz aslında. Yürümek de bir hobidir örneğin. Aslında kişinin yapmaktan zevk aldığı, insana iyi gelen her şey hobi kapsamındadır. En sık karşılaşılan hobilerden bahsedebiliriz. Özellikle insanlara etkisi ile ele alalım hatta…
1- Heykel ya da model uçak yapımı
Zamanınızın oldukça geniş bir kısmını kapsar. Buradaki fayda yaratıcı düşünme becerinizin yanı sıra el yeteneğinizin de gelişmesine yarar sağlamasıdır. Düşünce gücünün gelişmesine katkı sağlayacağı için unutkanlık ve benzeri hastalıkların oluşumunu önlemede etkili olabilir.
2- Balık tutmak
Emeklilik hayallerinden biridir, yaşınız kaç olursa olsun! Deniz insana her zaman iyi gelir; fobiniz yoksa tabi! Yorucu olmayan, sağlıklı bir hobi aslında. Balık tutulan ortamda yeni arkadaşlar edinmek, onlarla sohbetler etmek için de iyi bir uğraş aynı zamanda. Deniz kokusunu çekmek ve denize yakın olmak sizi manevi olarak da mutlu edebilir.
3- Bahçe işleri
Emekli olup domates ekeceğim cümlesinin verdiği yetkiye dayanarak yazıyoruz bu maddeyi. Bahçe ile uğraşmak negatif enerjiyi atmanın en iyi yollarından biri çünkü işin içinde toprak var. Toprağa basmanın elektriği aldığını biliyoruz, toprak ile meşgul olmak hem sizi oyalayacak hem de tüm olumsuz enerjileri çekmenize yardımcı olacaktır.
4- Zihinsel hobiler
Bazı aktivitelerin zihin çalıştırıcı etkisi olduğundan bahsetmiştik. Bu aktiviteler aynı zamanda zihninizin tazelenmesi ve rahatlamanız açısından da önemli. Yapboz, satranç, sudoku, matematik problemleri gibi hobiler ile zihninizi çalıştırabilirsiniz.
5- Evde yapılabilen hobiler
Diyelim ki evdesiniz ve imkanlarınız kısıtlı. Bunlar bir hobi edinmenize engel değil. Çiçek yetiştirmek, akvaryumda balık beslemek, dikiş, nakış, örgü, dekorasyon ve hatta evcil hayvan beslemek bile hobiniz olabilir. Başka bir cana değer vermek, başka bir can için uğraşmak hem sizi rahatlatır hem de “o” cana fayda sağlar.