Elektronik spor çevrimiçi oyunlar üstüne kurulu bir spor dalı olarak öne çıkıyor. Elektronik spor, dünyanın her bir tarafından insanların internet vasıtasıyla bir araya gelerek oyun oynayabileceği veya belirli vakitlerde gerçekleşen uluslararası çapta büyüklüğe sahip elektronik spor organizasyonları aracılığı ile dünyanın birbirinden farklı yerlerinden gelen kişilerin buluşup, oyun oynayabilecekleri bir dijital spor olarak tanımlanabilir. Diğer spor maçlarında olduğu gibi e-spor maçlarında da takımlar veya kişiler birbiriyle karşılaşıyor. Türlü türlü birçok yeteneğin konu olduğu, izlemesi olsun ya da oynaması olsun keyif verici bir ortam oluşuyor. E- spor diğer sporlarda olduğu gibi hem zihinsel hem fiziksel çabanın ürünü olarak ortaya çıkıyor.
E-Spor Nasıl Ortaya Çıktı?
E-Spor'un başlangıcı sanıldığının aksine daha eski yıllara dayanıyor. 1970’li ve 1980’li senelerde atari oynanan yerlerin artışı ile beraber bu yerlerin genç neslin beraber oyun oynayıp vakit geçirdiği yer haline geldi. Zaman içerisinde bu oyun anlayışı kendi arasında rekabete dönüştü. Bu rekabetin sonucunda bir e-Spor kültürü oluşmaya başladı. Tabii o zamanlar buna e-Spor kültürü diyen yoktu. Bu zaman içerisinde meydana geldiği için e-Spor ile sonuçlanan bir serüven olduğu için geriye dönüp bakıldığı zaman bu kültürün temeli daha iyi anlaşılıyor. Bilgisayarların evlere de girmesi ile beraber bu oyun serüveni hızlanırken internetin de yaygınlaşmasıyla beraber e-Spor kültürü de yaygınlaşmaya başladı. Düşünün ki günümüzde bu seviye nasıl bir aşamada yer alıyor? Neredeyse birçok evde internet artık vazgeçilmez bir noktada.
Günümüz dahilinde milli düzeyde olsun ya da uluslararası alanda olsun birden çok e-Spor turnuvası düzenleniyor. Bu turnuvaların normal turnuvalardan farklı olarak daha profesyonel bir düzeyde gerçekleşmesi örnek olarak verilebilir. Profesyonelliğin öne çıkması ile birlikte bu alanda bir meslek sınıfı doğduğu da söylenebilir. Çünkü oyunları insanlar zevk, keyif için oynarken profesyonelleşme ile birlikte bu duygular arka planda kalarak profesyonel olmanın önemi ortaya çıkıyor. Oyundan zevk alabilirsiniz, oyun size keyif verebilir ama profesyonelseniz sonuç sizin için daha önemlidir. Bu denli bir kapsamı olduğu için de oyunu oynama şartları ve ekipman desteği bu noktada bir ilerleme gösteriyor. En iyi ekipmanlar oyun ile birlikte kullanılarak en üst verimle birlikte başarı hedefleniyor. Ayrıca düzenlenen bu turnuvalar ile birlikte oyuncuların tanınmışlığı artıyor ve oyuncular kendilerini daha iyi tanıtma imkânı buluyor.
E-Spor turnuvaları milyon liralara, dolarlara, Eurolara ulaşan ödüller ile birlikte yüzlerce hatta binlerce kişinin de izlediği büyük kapsamlı etkinlikler haline dönüştü. e-Sporun çeşitli alanlarında faaliyette bulunan ve türlü firmalarla sponsorların bünyesi dahilinde bir araya gelmiş onlarca e-Spor kulübü kurulmuş durumda ve bu takımlar tıpkı bir spor kulübü benzeri gibi düzenli bir şekilde antrenman yapıyor. Liglerde ve turnuvalarda boy göstererek rekabet halinde olup transferler yaparak aktif e-Spor hayatlarını koruyorlar. Dünyanın birçok yerinde e-Sporcular, sporcu olarak kabul ediliyor ve sporcu lisansı alıyor. Türkiye de 2014 senesi ile beraber lisans veren ülkeler arasına girdi.
Türkiye’de E-Spor
Türkiye’de bilinen ilk e-Spor takımı, 2003 senesinde Counter Strike takımı olarak kuruldu. Counter Strike kadrosu meydana gelerek bu alana giren takımın adı Dark Passage. Dark Passage, bununla sınırlı kalmayarak 2012 senesinde League of Legends oyunu için bir kadro kurdu. 2013 senesinden beri takımı yalnızca kadın e-sporculardan meydana gelen Dark Passage Ladies kadrosu da yer alıyor. Dark Passage bunlarla beraber FIFA, Starcraft 2 ve Point Blank oyunları bünyesinde etkin bir role sahip. E-Spora duyulan merakın ve ilginin artmasıyla beraber, bağımsız olan takımların yanında Türkiye’de 2015 senesinde Beşiktaş ESK, bunun akabinde 2016 senesinde 1907 Fenerbahçe E-Spor takımı ve Galatasaray e-Sports, LOL(League of Legends oyununa e-Spor takımlarına resmi olarak destek vermeye başladı. Türkiye’de takımlar tek bir alanda boy göstermiyor. Birden fazla e-Spor alanında etkin hayatını devam ettiren diğer takımlar arasında, 2005 senesinde kurulan Team Turquality, 2008 senesinde kurulan HWA Gaming örnek olarak verilebilir.
Başarılı takımlara örnek olarak Bahçeşehir Üniversitesi League of Legends takımı BAU SuperMassive de örnek olarak verilebilir. Türkiye'nin uluslararası arenada başarılı hikayesi olan e-Spor takımı olarak karşımıza çıkan Space Space Soldiers, Counter Strike (CS GO) oyunu oynayarak Türkiye'yi birçok turnuvada temsil etti ve 2014 senesinde Bünyamin Aydın öncülüğünde kurulan bir takım olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca bu takımın 5 oyuncusu da Türkiye CS GO milli takımı kadrosunda yer alıyor ve bu yönüyle ilk takım olma özelliğine sahip. Profesyonel e-Spora katılacak oyunculara Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı aracılığıyla e- Spor Genel Müdürlüğü adı altında 2014 senesinden beri e-Sporcu lisansı veriliyor ve lisans verilen oyuncular profesyonel oyuncu sınıfında bir değerlendirmeye sahip oluyor. 2011 senesinde oluşturulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu aracılığıyla devlet vasıtasıyla federasyon gibi tanınmış olan e-Spor, 2013 senesinde bu federasyonun kapanması sonucu asbaşkanlık seviyesine inmiş oldu.
Takvimler 11 Ekim 2017 tarihini gösterdiği zaman Ankara'da BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) dönemin Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı olan Abdurrahim Boynukalın Dijital Oyunlar Sempozyumu'nun sonrasında basına yapmış olduğu açıklamada, e-Sporun Türkiye’nin de içinde olduğu dünya çapında yer alan öneminin farkındalığına sahip olduklarını belirtti. Bunun akabinde Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu’nun kurulacağı belirtildi. 4 Nisan 2018 senesinde de bu kurum çalışmalarına başladı. İlk başkanı da Alper Afşin Özdemir’dir. Türkiye'de futboldan bir sonra gelerek yerini alan en popüler sporun e-Spor olduğu belirtiliyor ve bu spora artan ilgi sonucunda, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi futbolun ağır topu olan takımların e-spora verdiği destek sonrası bir artış da gözlendi.