Herkesin bildiği gibi Huawei firması Amerika Birleşik Devletleri’nde Trump hükümeti tarafından bazı sebeplerden ötürü bazı yaptırımlarla karşı karşıya kaldı. Bunun sonrasında da Google firması piyasaya yeni çıkacak Huawei telefonlar için Android güncellemesi almayacağını kamuoyuna sunmuştu. Bütün bu karışıklıkların arasında Huawei firması yeni işletim sistemi kurabilmek için çalışmaya başlayacaklarını açıklamıştı ve insanlar, desteği çeken firmalara bir alternatif arıyordu. Bu alternatif arayış ışığında beklenen gerçekleşti. İnsanlar arasında meraka sebep olan bu konu açığa kavuştu. Huawei atmış olduğu kararlı bir adımla Aptoide ile uygulama mağazası hususunda anlaşma sağladı. Aptoide’nin ne olduğu hakkında da bu anlaşma haberi ile birlikte insanlarda bir heyecan uyandı. Bu heyecan vesilesiyle birçok soruya yanıt bulacağız.
Aptoide’in tanımı yapılacak olursa Aptoide’i ilk olarak tabletler, mobil cihazlar ve televizyonlarda çalışabilecek uygulamaları yüklemek amacıyla kullanılan bir mağaza yazılımı şeklinde tanımlamak mümkün. Aptoide içerisinde, Google Play Store’dan farklı olacak şekilde ona benzemeyen ve merkezi ölçeğe sahip bir mağaza bulunmuyor. Bunun yerine kullanıcıların her biri kendi mağazasını yönetiyor. Bahsi geçen bu yazılım paketi 2011 senesinin 11. ayında (kasım ayı) kurulan ve merkez yeri Portekiz, Lizbon’da yer alan kar amacı göz etmeyen bir kuruluş olan Aptoide S.A. aracılığıyla yayınlanmış oldu. Uygulama Türkçeye de çevrilmiş durumda ve hemem hemen 30 dile tamamen çevirildiğini de belirtmek gerekli.
Aptoide Tarihi İncelemesi
Aptoide fikri 2009 Caixa Mágica Yaz Kampı dahilinde Paulo Trezenntos'un bir teklifi şeklinde baş gösterdi ve bu teklifin kabul edilmesinden sonra bugünkü şekliyle Aptoide olmasının ilk adımı atılmış oldu. Bu ilk aşama tabii ve bunun akabinde Aptoide, SAPO Summerbits kapsamında daha da geliştirildi. Buradan hareketle Aptoide'in arkasında yer alan fikirlerin farklı kaynaklardan geldiği anlaşılabilir. 2010 senesi sonunda Çarşı Android sitesinde boy gösterdi. Bazaar Android, bütün kullanıcılara kendi mağazalarını oluşturabilme olanağı sağladı. 2011 senesinin Kasım ayında Aptoide Avrupa’da şirket konumuna geldi. 2012 senesinin ağustos ayında Bazaar Android ve Aptoide markaları eskisinden daha iyi iletişim sağlayabilmek amacıyla birleştirildi. Sonrasında Aptoide tarafından 2013 senesinde toplam 750.000 Euro tohum finansmanı Portugal Ventures'tan alındı.
2015 yılına gelindiğinde şirket, Golden Gate Ventures (Singapur firması) ve Gobi Partners (Çin firması) ortak yatırımı ile Alman risk sermaye şirketi e.ventures öncülüğündeki ,7 milyon Euro değerindeki Seri A finansman turunu güvence kapsamına aldı. Bu yatırım, Aptoide bünyesinde şu anda 60'’ı aşkın çalışana sahip olan ekibini büyültebilmesine olanak sağladı. Aptoide 2014 senesinde bir şikayette bulundu. Bu şikayet Google firmasına karşı bir Avrupa Birliği Antitröst şikayetiydi. Google kullananlar üçüncü taraf uygulama mağazası konumunda bulunan mağazaların yüklemelere engel meydana getirdiğini ana hizmetleri Google Play'e bağladığını ve bu durumun engel teşkil ettiğini ifade etti. 2015 yılının mayıs ayında Aptoide Singapur sınırları içerisinde bir ofis açtı ve Asya'daki hareketlerine başlayacağını ilan etti. Aptoide’nin 2017 senesinde AppCoin ile beraber iş yapacağını açıklama gerek. Açık bir şekilde ifade edildiği gibi AppCoins ile beraber dijital para birimi işine adım atacağını açıkladı.
Bunlarla paralel olarak 2017 yılındaki “Web Zirvesi Sürümü” ile alakalı olacak şekilde başlatılan 18 milyon dolarlık İlk Para Teklifi (ICO) izin verilecek kullanıcıların yapacakları ödemeler için veyahut oyun yükseltmelerine benzeyen uygulama içinde yapılan satın alım işlemleri için AppCoins kullanılması belirtildi. Appcoin'in kullanıcılar arasında kullanılmasıyla birlikte 200 milyon kullanıcı, para kazanmak amacıyla reklamcılık ile uğraşmaya teşvik edilmiş oluyor.
Aptoide Neden Tercih Edilmeli?
Her kullanıcı Aptoide ile kendi mağazasını oluşturabilir ve bu yolla da mağazasını istediği gibi yönetebilir. Android uygulamaların yayınlanıp insanlara basit bir şekilde ulaştırabilmesini sağlamak amacıyla çok daha aşırı imkana sahip olunuyor. Aptoide ile birlikte Android ortamda uygulamadaki mağazada yer alan içerikler denetleniyor ve bilhassa çocukların kullanmasına uygun olacak bir tarzda tasarlanmış şekilde sunuluyor. Buna ek olarak Aptoide tüm dünyada yer alan en büyük altı akıllı teknoloji üretimine sahip markasıyla birlikte bir iş birliği yapıyor ve Aptoide, 200 milyonu aşan kullanıcı verisine sahip “Appcoins” ismi verilen kripto parasının kabulüne sahip ilk uygulama mağazası olarak ifade edilebilir.
Aptoide Kullanımı
Aptoide’nin kullanımı çok kolay. İlk olarak cihaza Aptoide’in yüklenmesi gerekiyor. Yüklerken yapılması gereken bir şey bulunuyor. Bilinmeyen kaynaklardan indirmelere izin verilmesi hususunda izin ver seçeneğini etkin duruma getirmek. Bu seçenek ile beraber Google Play mağazasının dışında yapılacak olan indirmelere verilen izni ifade ediyor. Ayrıca sonradan bu ayar kapatılabilir. Bu izin sorunlu, virüslü paketlerin de direkt inmesine sebep olabilir. Bu yüzden indirme yapılan sitenin güvenliğinden emin olmak gerekli. Siteye girip sitenin güvenilirliğini araştırmak her kullanıcının hakkı. Bu aşamalar uygulamanın yüklenme aşamasını meydana getiriyor. Uygulamanın bir de yüklendikten sonra kurulma aşamaları var. Bunların da yapılması sonucu uygulamanın düzgün bir şekilde kullanılması kaçınılmaz oluyor.
İlk olarak uygulamaya girilmeli ve bir kullanıcı hesabı oluşturulmalı. Hesap oluşturulurken bir Google veyahut bir Facebook hesabından faydalanılabilir. Yani bu hesaplar vasıtasıyla giriş yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra kullanıcı ayarları bölmesinden her kullanıcı kendi tercihine göre ayarları değiştirebilir. Üçüncü adım olarak da indirmek istenen uygulamaların ve birbirinden farklı kategorilerinin araştırması yapılabilir. Uygulamada bulunan editörün seçimine göre olsun bulunduğunuz coğrafi bölge olsun buralardaki kayıtlara göre en çok indirilenlere ulaşılabilir. En üst sıralamada yer alanlar ve en fazla eğilim gösterilen uygulamalara bakılabilir. Bununla birlikte daha önce karşılaşılmayan uygulamalara Aptoide yoluyla ulaşılabilir. Sonrasında arama motoru kullanılmaya başlanılabilir ve her kullanıcı kendine özgü bir uygulama köşesi oluşturabilir